1875 yılında başlıyor hikâyemiz. Bir ailenin hikâyesi bu. Ama ardında bir ülke gizli bu hikâyenin. Soner Yalçın, "Efendi" adlı yeni çalışmasında, bir ailenin köklerini araştırıyor, bunu yaparken de Türkiye’nin geçmişindeki gizleri ortaya çıkarıyor ister istemez. Çünkü bu ailenin de gizleri var. Evliyazadeler İzmir’in seçkin ailelerinden. Kitap onların soyağacıyla başlıyor. Ailenin üyeleri bu ülkenin kaderini belirlemiş insanlar çoğunlukla. İçlerinde siyaset adamları da var, futbolcu da, güzellik kraliçesi de, yazar da... Evliyazadelerin soyağacı Dr. Nâzım, Fatin Rüştü Zorlu ve Adnan Menderes’e kadar uzanıyor. Hikâyenin en önemli kısımlarından biri de bu zaten. "Efendi"yi okurken Türkiye’nin farklı bir yüzüne tanık olacak, gizli kalmış gerçekleriyle yüzleşeceksiniz. Yalçın’ın araştırması, tarihin derinlerine inmek, gündemde olan konulara bir de tarihin gözünden bakmak için kaçırılmaz bir fırsat. Üstelik bir roman akıcılığında.
Türk gazeteci ve yazar. Cemile Yalçın ve Mehmet Ali Yalçın'ın oğulları olarak 1 Ocak 1966'da Çorum'da doğdu. Anne tarafı Tercan'lı, baba tarafı ise Horasan'lıdır. Annesi ev hanımı, babası ise gıda ticareti ile uğraşan bir tüccardır. Üniversite eğitimini Hacettepe Sağlık İdaresi Yüksek Okulu'nda tamamladı. Daha sonra idari bilimler konusunda yüksek tahsile karar verdi.
1987'de 2000'e Doğru adlı dergide çalışmaya başladı. Uzun süre Ankara bürosunda muhabirlik yaptı. Burada Serhan Bolluk, Adnan Akfırat ve Hikmet Çiçek'le birlikte çalıştı. 6 Mayıs 1990'da Ankara İstihbarat Şefliği'ne getirildi.
1993-94 yılları arasında günlük gazete olarak çıkan Aydınlık'ta çalışmaya başladı. 1995'te haber araştırma müdürü iken ayrıldı. Bir ara Doğan Yurdakul'un Siyah � Beyaz gazetesinde çalıştı.
1996 yılında televizyonculuğa giriş yaptı. Show TV Ankara bürosunda çalışmaya başladı. Aynı yıl içerisinde Star TV'ye geçti ve haber müdürlüğüne getirildi. Daha sonra Türk kamuoyunda bir hayli ses getirecek olan kitaplarını basmaya başladı (Efendi 1, Efendi 2 vb.). CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'le birlikte 5N1K adlı programı hazırladı. Kurtlar Vadisi adlı dizinin ilk iki yılında, konsept danışmanlığını üstlendi. CNN Türk'te yayınlanan Oradaydım adlı politik belgeselin hazırladı.
Ergenekon davası kapsamında 18 Şubat 2011 tarihinde tutuklandı.
Hüseyin Soner Yalçın, evli ve bir çocuk babasıdır.
Yıllardır okumak isteyip ertelediğim bir kitaptı. Büyük bir araştırmanın eseri. Yakın tarihimize belli açılardan ışık tutan bir çalışmaydı. Siyasi araştırma tarzı seven herkesin okumaktan zevk alacağı bir kitaptı.
Ben de Soner Yalçın bağımlılığını yaratan kitap...Bu kitaptan sonradır ki, öncesinde yazdığı ve okumadığım kitaplarını da okumuşumdur Sonerin. Çok yaşasın böyle büyük feylezoflar. Aldırmasın ve üzülmesin, Silivri'de geçecek bir gün...Memleketin Soner Yalçın ve onun gibi çok az sayıda da kalsa diğer değerlere çok ama çok ihtiyacı var...
Bazen isim yogunlugu insani bunaltsa da tarihiminizin hic bilmedigimiz ilginc yonlerini ortaya koymasi acisindan kesinlikle herkese tavsiye edecegim bir kitap, cok degisik bir bakis acisi kazanmanizi sagliyor.
Kitap temelde iyi bir araştırma olsa da aileler arasındaki bağlantılar,ilişkilerde çok hata var. Tarihi bazı kişiliklerin akrabalık ilişkileri doğru değil,tamamen kurmaca ya da yanlış bilgi. Bu kitabın ikinci cildinde,devamında da aynı sorun azalarak devam etmişti.
Bir kaç kitabını okudum Soner Yalçın'ın. Saklı Seçilmişler'le başlamıştım. İlk zamanlar hoşuma gidiyordu ama birkaç kitap sonra yazarın halet-i ruhiyesini anlamaya başladığımı sanıyorum ki çok hoşlandım desem yalan olur. Sürekli bir "hiç bir şey sandıgınız gibi değil" havası, "amanda bak ben araştırdım buldum acaip işler dönüyor aslında", gizli örgütler devlet yapılanmaları tezgahlar oyunlar enrtikalar falan... Tamam elbette kimse itiraz edemez hiç birşeyin göründüğü gibi olmadıgına ama Soner Yalçın okuyunca fazla abartıyosun be birader hissinden kurtulamıyorum. Komploculukta demek istemiyorum yaptıgına ama hani diyene de nasıl itiraz ederim bilemiyorum. Bu kitap özelinde; kitabı İzmir'de Sabetay Sevi zamanından başlatıyor. Ve özetle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumasında Sabetayizmin çok büyük bir katkısı vardır, bu gerceği isteseniz de istemesenizde yadsıyamazsınız diyor. Enteresan. Teoriyi bir kenara bırakırsa (değersiz oldugunu düşünmüyorum bu arada teorinin de) güzel bir yakın tarih kitabı olmuş bence.
Bahsedilen ailenin gizeminden ziyade İttihad ve terakki döneminden Menderes’in idamına kadar olan döneme sadece Mustafa Kemal Atatürk’ten ziyade mercek altına almış.(!) işaretinin olur olmadık kullanımı rahatsız ediyor. Son olarak söyleyebileceğim: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Osmanlı’yı Selçuklu’yu vs bilmiyor olabiliriz ancak Cumhuriyet tarihini bilmek zorundayız ve bu kitapta bu döneme ışık tutuyor...
Kitabın genel iskeletini Evliyazade ailesi oluşturuyor. Bu ailenin çevresinde de yakın tarih ve daha gerisinde tanıdığımız bir çok tarihi şahsiyet, aile kökleriyle beraber tekrar tanıtılıyor ama enteresan bi şekilde sonuç illa bi şekilde sebateyizme bağlanılıyor. Çok fazla isim var bi yerden sonra kim kimdi ya derken kendinizi bulabilirsiniz fakat okumaya değer kıpss (;
Çok fazla isim olması ve akrabalık ilişkilerinin kompleksliği okumayı biraz zorlaştırsa da çok başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Kaynak yok yorumları gördüm ancak kitabın sonunda yeterince kaynak vermiş. Kitabın sonunda da dediği gibi Sabetayizm ülkemizin bir gerçeği ve bunu araştırıp ortaya çıkaran bir çalışma için Soner Yalçın’a teşekkürler.
Soner Yalçın'ın Saklı Seçilmişler kitabından sonra okuduğum ikinci kitabı olan Efendi Beyaz Türklerin Büyük Sırrı kitabı Yüzükler'in Efendisi ve Game of Thrones kitaplarını geride bırakarak en çok karakter barındıran bir kitap. Klasik Soner Yalçın anlatımıyla yazılan kitap çok karakter barındırdığından başta soy ağacı barındırsa da not tutup okumanız bir kitap olup Osmanlı'dan başlayıp , günümüze kadar gelip yer yer Koç Ailesi soylarını barındırırken Fenerbahçe ve Galatasaray gibi türk takımları hakkında bilgileri de barındırıyor.
Her ne kadar isim ve aile ilişkileri yoğunluğu yüzünden arada okurken bunalsanızda, Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihindeki önemli şahıslar ve olaylarla ilgili önemli bilgiler içermekte.