‘Vijf eeuwen migratie� toetst meningen aan de historische feiten. Het boek groeide uit tot een standaardwerk over migratie in Nederland, en verschijnt nu in een geheel herziene en geactualiseerde editie.
Het boek geeft, zoals de titel al doet vermoeden, een zeer compleet en feitelijk beeld van vijf eeuwen migratiegeschiedenis. Het gaat door tot de meest recente ontwikkelingen. De schrijfstijl is luchtig en zakelijk. Zoals het een gedegen geschiedenisboek betaamd, zijn alle beweringen gestaafd, bijvoorbeeld door statistieken. Verder is achterin een flinke bronnenlijst opgenomen. Voor het vormen van een gefundeerde mening - iets dat in deze tijd door de veelvuldige verspreiding van alle lariekoek erg lastig is - is het lezen van dit boek een aanrader. In ieder geval is wel duidelijk dat de Nederlandse economie door de eeuwen heen volop heeft geprofiteerd van de diensten van immigranten.
In de media wordt veel geschreven over migratie, en de mogelijke effecten ervan zijn keer op keer een twistpunt. In plaats van te gissen kijken deze historici, de broers Lucassen, naar de geschiedenis van migratie in Nederland. Door de situaties van vroeger te vergelijken met nu, komen zij tot een genuanceerd en optimistisch perspectief op migratie.
Het boek is niet alleen interessant vanwege de actualiteit, maar ook vanwege de geschiedenis die verteld wordt. Soms is het wat langdradig. Het is te merken dat de volgorde van de tekst sinds de vorige editie is veranderd, omdat er niet altijd een logische opbouw in zit. Het is een flinke pil, maar zeker de moeite waard om goed geïnformeerd aan het publieke debat deel te nemen.
Inzichtvol boek over de lange en boeiende migratiegeschiedenis van Nederland. Op chronologische wijze worden vanaf de zestiende eeuw de voornaamste migrantengroepen uitgelicht, wat de achterliggende factoren waren, hoe de samenleving op de nieuwkomers reageerde, en wat het opleverde voor het land en de migranten. Er is ook ruim aandacht voor de ontwikkeling van het politieke migratiebeleid in de twintigste eeuw, met beslissingen die tot vandaag de dag nog nawerken. Daarin kom je soms nu opmerkelijk ogende partijstandpunten tegen, zoals de centrumrechtse partijen die zich in de jaren zeventig sterk maakten voor de komst van gastarbeiders, in tegenstelling tot de linkse partijen. De kwaliteit van het boek is de veelzijdige benadering, door de sociaal-economische context, het beleid, de verschillende migranten, de samenleving en de beeldvorming in samenhang met elkaar onder de loep te nemen.
Interessant en degelijk onderbouwd overzicht van de verschillende immigratiestromen vanaf 1550 tot nu. Elke keer aandacht voor winnaars en verliezers. Ook boeiend: de uitvinding van de Nederlander in de negentiende eeuw.
Goede genuanceerde analyse over immigratie in de afgelopen 5 eeuwen. Geeft te denken dat een aantal hedendaagse dilemma's bijna identiek zijn aan immigratie uitdagingen in de Gouden Eeuw.