Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στην προσωκρατική φιλοσοφία αναλαμβάνει να συγκεντρώσει πληροφορίες για το Άγιο Όρος, κατά παραγγελίαν της οικοδέσποινάς του, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει την περιουσία της στους μοναχούς. Το οδοιπορικό του και η συλλογή στοιχείων για τη μοναστική ζωή παρουσιάζονται σε αντίστιξη με τις κορυφαίες ρήσεις αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην ανωτάτη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ. Είναι εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1968. Εκεί δούλεψε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου στην εφημερίδα "Le Monde" και χρονογράφος. Έτσι εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα στην οποία έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα. Ο Βασίλης Αλεξάκης έχει ασχοληθεί επίσης με το χιουμοριστικό σκίτσο και με τον κινηματογράφο. Έχει δημοσιεύσει τις συλλογές "Mon amour", στην Ιταλία ("Citta armoniosa", 1978), "Γδύσου" (Αθήνα, Εξάντας, 1982) καθώς και έξι ιστορίες με εικόνες, υπό τον γενικό τίτλο "Η σκιά του Λεωνίδα" (Αθήνα, Εξάντας, 1984) που έχουν κυκλοφορήσει και στα γερμανικά ("Leonidas' Schatten", Romiosini, μετάφραση του Klaus Eckhardt, 1986). Έχει σκηνοθετήσει τέλος την ταινία μικρού μήκους "Είμαι κουρασμένος", βραβείο φεστιβάλ Τουρ και Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (1982), τις τηλεταινίες "Ο Νέστως Χαρμίδης περνά στην επίθεση" (1984) και "Το τραπέζι" (1989) και τη μεγάλου μήκους "Αθηναίοι", Α΄ βραβείο διεθνούς φεστιβάλ ταινιών χιούμορ του Charmousse (1991). Ως πεζογράφος έχει τιμηθεί στη Γαλλία με τα βραβεία Αλμπέρ Καμύ, Αλεξάντρ Βαιλάτ, Σαρλ Εσμπραγιά, Medicis (το 1995, για το βιβλίο του "Η μητρική γλώσσα"), καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (το 2007, για το βιβλίο του "μ.Χ.").
Ο τρισμέγιστος Αλεξάκης γράφει ένα μυθιστόρημα-οδοιπορικό ενός νεαρού μεταπτυχιακού φοιτητή της προσωκρατικής φιλοσοφίας ο οποίος αναλαμβάνει να ερευνήσει τα του Αγίου Όρους για χάρη της σπιτονοικοκυράς του. Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί στη Χαλκιδική και στο Όρος, ο αφηγητής μάς παίρνει σε ένα ευφυές ταξίδι αντιπαραβολής του χριστιανικού με το αρχαιοελληνικό στοιχείο, με αφορμή πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν το διαβάζεις αυτό το βιβλίο. Το ρουφάς. Το εξαντλείς. Το λατρεύεις. Τη μια στιγμή μαθαίνεις για την Αγία Ζώνη και αναλύεις τον Ακάθιστο Ύμνο και την άλλη συνδιαλέγεσαι με τον Αρχύτα για το αν έχει τέλος το σύμπαν. Πόσο θα λείψει η γραφή και ο νους του υπέροχου, αγίου Βασίλη Αλεξάκη του μεγίστου!