ŷ

Jump to ratings and reviews
Rate this book

مسائل في مزاولة التحليل النفسي

Rate this book
Freud raconte dans ce livre sa vie et la naissance de la psychanalyse. Ce témoignage à la fois personnel et objectif, par un des hommes qui ont décisivement façonné notre époque, est un des grands livres de notre temps.

102 pages, Paperback

First published August 1, 1928

11 people are currently reading
151 people want to read

About the author

Sigmund Freud

4,188books8,148followers
Dr. Sigismund Freud (later changed to Sigmund) was a neurologist and the founder of psychoanalysis, who created an entirely new approach to the understanding of the human personality. He is regarded as one of the most influential—and controversial—minds of the 20th century.

In 1873, Freud began to study medicine at the University of Vienna. After graduating, he worked at the Vienna General Hospital. He collaborated with Josef Breuer in treating hysteria by the recall of painful experiences under hypnosis. In 1885, Freud went to Paris as a student of the neurologist Jean Charcot. On his return to Vienna the following year, Freud set up in private practice, specialising in nervous and brain disorders. The same year he married Martha Bernays, with whom he had six children.

Freud developed the theory that humans have an unconscious in which sexual and aggressive impulses are in perpetual conflict for supremacy with the defences against them. In 1897, he began an intensive analysis of himself. In 1900, his major work 'The Interpretation of Dreams' was published in which Freud analysed dreams in terms of unconscious desires and experiences.

In 1902, Freud was appointed Professor of Neuropathology at the University of Vienna, a post he held until 1938. Although the medical establishment disagreed with many of his theories, a group of pupils and followers began to gather around Freud. In 1910, the International Psychoanalytic Association was founded with Carl Jung, a close associate of Freud's, as the president. Jung later broke with Freud and developed his own theories.

After World War One, Freud spent less time in clinical observation and concentrated on the application of his theories to history, art, literature and anthropology. In 1923, he published 'The Ego and the Id', which suggested a new structural model of the mind, divided into the 'id, the 'ego' and the 'superego'.

In 1933, the Nazis publicly burnt a number of Freud's books. In 1938, shortly after the Nazis annexed Austria, Freud left Vienna for London with his wife and daughter Anna.

Freud had been diagnosed with cancer of the jaw in 1923, and underwent more than 30 operations. He died of cancer on 23 September 1939.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
35 (21%)
4 stars
50 (30%)
3 stars
61 (36%)
2 stars
15 (9%)
1 star
4 (2%)
Displaying 1 - 14 of 14 reviews
Profile Image for Ioana .
438 reviews123 followers
March 27, 2022
„Toate discutiile despre etiologia nevrozelor vor lua sfarsit in ziua in care vom decide sa le transferam pe terenul nevrozelor infantile. Este suficient sa facem o analiza constiincioasa si amanuntita a unei nevroze din prima copilarie si vom vedea cum dispar toate erorile privitoare la etiologia nevrozelor si toate dubiile ce privesc rolul pulsiunilor sexuale.�

„Oamenii sunt puternici atata vreme cat apara o idee puternica; devin neputinciosi indata ce doresc sa se opuna unei idei puternice. Psihanaliza va trece cu bine peste aceste pierderi si va gasi, pentru a le compensa, noi partizani.�

Sigmund Freud, cunoscutul medic neuropsihiatru austriac de etnie evreiasca, supranumit parintele psihanalizei, si a dedicat intreaga viata cercetarilor medicale, cu precadere asupra neurologiei si a descoperirii afectiunilor din sfera inconstientului uman. Parcursul acestuia nu a fost unul lin, deoarece s-a lovit constant de nenumarate impotriviri asupra acceptarii psihanalizei ca metoda de tratament.

Anul 1885 ii aduce oportunitatea de a studia la spitalul Salpetriere, la Paris, acolo unde il intalneste pe ilustrul medic Charcot, cel care trata tulburarile nervoase prin hipnoza. Astfel apare interesul lui Freud pentru psihopatologie, iar mai tarziu isi deschide un cabinet privat de psihiatrie, insa metodele lui sunt privite cu reticenta, din cauza faptului ca acesta a imbratisat teoriile lui Charcot, consdierate neordodoxe de catre medicii vienezi. Cu toate acestea, Freud reuseste sa adune in jurul lui oameni cu aceleasi viziuni si pune bazele Societatii Internationale de Psihanaliza, alaturi de Adler, Bleuler si Jung, personaje istorice de renume pentru acel secol.

Autobiografia de fata este scrisa in 1925, in momentul in care Freud fusese deja diagnosticat cu cancer al maxilarului, insa moartea lui survine abia in 1939, la varsta de 83 de ani, eutanasiat la cererea sa.

Acestea sunt doar cateva date despre viata marelui om de stiinta, gandurile, reflectiile si trairile sale putand fi descoperite citind cartea de fata, aparuta la Editura Herald. Pentru mine lecturarea cartii a decurs extrem de rapid, deoarece cunosteam marea majoritate a informatiilor din cartea Viata lui Freud, de Irving Stone, care s-a dovedit a fi o carte extrem de bine documentata si, dupa parerea mea, cu mult peste acest volum. Personal aveam mai multe asteptari de la autobiografia parintelui psihanalizei, insa este cu siguranta o carte valoroasa, pe care o recomand celor care doresc sa afle cateva informatii de baza despre Freud.

Profile Image for Cristina Boncea.
Author6 books740 followers
May 12, 2018
Primul meu contact cu psihanaliza a fost facilitat prin intermediul tonului prietenos al lui Sigmund Freud din această autobiografie. Cartea este formată din două părți distincte în care celebrul psihanalist ne vorbește despre drumul și greutățile întâmpinate de la începuturile descoperirii acestui concept. Psihanaliza s-a confruntat și bănuiesc că încă se confruntă cu o puternică rezistență provenită atât din domeniul psihologiei, cât și al medicinei și educației. Freud, însă, a reușit să găsească un grup de oameni care să-i ducă mai departe cercetările, punându-și o mare bază în Carl Jung - care, ulterior, bazat pe comentariile deloc subtile ale autorului, s-a dovedit a transforma în acest concept într-un cu totul alt lucru, având o altă direcție în scrierile sale.

Fundamentul psihanalizei constă în Complexul lui Oedip iar Freud, folosindu-se inițial de vechi metode pentru tratarea nevrozelor (ex.: hipnoza), a ajuns la concluzia că această boală provine din refularea anumitor evenimente de tip sexual provenite încă din copilărie. Tocmai această metodă a dus la o mare rezistență din partea altor oameni din domeniul științific - faptul că încă de la primii ani de viață oamenii dezvoltă anumite instincte sexuale pe baza cărora se ajunge ulterior la negarea sau chiar lipsa de aducere aminte a anumitor evenimente ce au schimbat cursul unei dezvoltări normale. O altă metodă fondată și utilizată de către Freud este aceea a analizării viselor; mie, cel puțin, acest aspect mi-a atras cel mai tare atenția și m-a făcut să-mi doresc să citesc prima lui carte, intitulată "Interpretarea viselor". Deși această autobiografie are doar rolul de a pune în temă un cititor neinițiat, exact cum am fost și eu la început, consider totuși că aduce un anumit aport de informații extrem de utile și conturează scena pe care s-a construit psihanaliza, urmând să schimbe cursul multor vieți, ulterior.

Există comentarii personale cât și date istorice cu privire la nașterea și răspândirea psihanalizei în Europa și nu numai, există o explicație destul de amănunțită care ne arată punctul de la care a pornit Freud în cercetările sale și pașii pe care i-a urmat, totul înglobat într-o sferă destul de întunecată și anume, faptul că această descoperire nu ar avea încă un echilibru stabil, că foarte ușor ar putea fi scăpate frâiele conceptului față de intenția pe care a avut-o autorul de la bun început. Cartea este încheiată totuși într-o notă veselă, după ce Freud răspunde la anumite critici și încearcă să delimiteze funcțiile pe care el i le atribuie psihanalizei; deși descumpănit de forma căpătată de psihanaliză de-a lungul vremii, fondatorul său este sigur că urmașii lui nu se vor îndepărta atât de tare de scopul său inițial. Lucrul care se întipărește cel mai bine după lecturarea acestei cărți, care vine ca un fel de ghid față de toate celelalte lucrări ale sale, este, pe de-o parte, intenția inițială din care s-a născut conceptul de psihanaliză, iar, pe de altă parte, tocmai îndrumarea către acele lucrări care l-au consacrat pe Freud.
Profile Image for Tudor Crețu.
317 reviews65 followers
April 24, 2018
Recomand, mi-a plăcut tare mult. Abia aștept să citesc și perspectiva lui Jung asupra psihanalizei și a conflictului dintre ei.
Profile Image for Ioana.
1,130 reviews
June 22, 2020
O carte plină de informații interesante cu și despre una dintre cele mai luminate minți ale secolului trecut, Sigmund Freud.
"Printre alte teorii care, datorită lucrărilor mele, s-au adăugat precedeului cathartic, transformându-l în psihanaliză, voi menționa: teoria refulării și a rezistenței, concepția asupra sexualătății infantile, interpretarea viselor și utilizarea analizei pentru cunoaștelor inconștientului."
Profile Image for Ana Maria.
50 reviews11 followers
December 27, 2020
Dincolo de explicațiile lucide ale scopului și rolului psihanalizei, am simtit cele două eseuri mai degrabă ca pe o poveste despre dezamăgire. Din resentimentele fățișe față de Jung și Adler reiese clar gradul de atașament al lui Freud față de cei doi și cât de afectat a fost de decizia lor de a cerceta pe cont propriu diferitele drumuri deschise de noua știință. Ceea ce mi se pare drăguț într-o oarecare măsură - pentru ca însuși marele psihanalist Freud se prezintă ca o persoană normală, cu resentimente, cu probleme de atașament încă nerezolvate (la 1925 cel puțin), cu o slăbiciune in fata morții (tocmai aflase că e diagnosticat cu cancer de maxilar), cu un grad ridicat de frustrare (datorat luptei continue cu cei care nu îl luau în serios).
Mai mult decât atât, cele două eseuri sunt o dovadă a luptei și a rezistenței. Cu toate că, surprinzător poate, el scrie că nu se consideră un luptător și se declară împotriva conflictelor (pe care le-a avut si le-a purtat din plin).
Acum pot să înțeleg de ce doar Freud ar fi putut să întemeieze această știință și cât de asemănători sunt din punct de vedere al sentimentelor pe care le trezesc in oameni. Freud are capacitatea fantastică de a enerva oamenii prin brutalitatea cu care își exprimă ideile. Pot să îmi imaginez cum a fost primit într-o societate puritană de intelectuali obișnuiți să se exprime doar prin filtrul diplomației și al "etichetei". Freud a intrat cu bocancii în moralitatea lor tot asa cum psihanaliza a venit și a dat peste cap tot ceea ce omenirea și creierul uman s-au străduit să țină ascuns.
Frumos, elegant.
Profile Image for عبدالله العمادي.
Author3 books145 followers
September 29, 2015
لأول مرة يمتعنا فرويد بأسلوب مغاير عن السرد الموضوعي ليكتب هذا الكتاب في أواخر حياته ملخصًا بها زبدة نظرياته، وذلك عن طريق محاورة وهمية مع خبير قانوني محايد، وذلك بعد انتشار قانون يحظر مزاولة التحليل النفسي لغير الأطباء المعتمدين.
وبدأ فرويد في محاورته للخبير القانوني بتعريفه الجهاز النفسي ومكوناته، وكيفية نشوء الأعصبة وما الطريقة التي يستخدمها في التحليل، والصعوبات التي تتخلل عملية التحليل من ترجمة ومقاومات وتحويل.
وأخيرًا أسهب في بيان إيجابيات وسلبيات اقتصار التحليل النفسي على الأطباء، وكيف أن لا علاقة للطبيب وما يدرسه في كلية الطب من مواد بعميق الصلة والفائدة لمهارة التحليل النفسي.

Profile Image for Anas.
90 reviews15 followers
Read
February 5, 2025
مع أني أكره أسلوب "المحاور الافتراضي" إلا أن فرويد أمتعنا بهذا النص بأسلوب أكثر سلاسةً ووضوحاً من النصوص الأخرى بأهمّ الأفكار في التحليل النفسي.
أما عن رأيه بخصوص مزاولة غير الأطباء للتحليل النفسي فأنا موافق تماماً فيما قاله مع التأكيد على الشروط التي وضعها فيما يتعلق بذلك وهو فعلاً ما يتم تطبيقه اليوم في مختلف المدارس التحليلية.
Profile Image for Ahmad Magableh.
8 reviews3 followers
April 30, 2019
كتبه فرويد في نهاية حياتة
انتهج به أسلوباً مغايراً لأسلوب السرد المعهود
ف في هذا الكتاب يحاور فرويد خبيراً قانونياً افتراضياً بعد إنتشار قانون يمنع امتهان التحليل النفسي لغير المختصين، يوضح له ماهية التحليل النفسي وتقسيم اجزاء النفس و نظرياته في
التحليل النفسي...

أنصح المهتمين بالدخول إلى عالم فرويد في التحليل النفسي بالبدأ بهذا الكتاب.
Profile Image for Mohamed Salah.
240 reviews6 followers
January 17, 2019
حوار مع صديقي اللي ضد التحليل النفسي
الكتاب بديييع
ربما ثاني افضل ما قرأت لفرويد
الاسلوب و تحليله لنظرياته و ابتكاره لشخصيه قويه قادره علي دحض نظرياته نفسها و دفاعه عنها كان بديع
الكتاب يعتبر مقدمة لعلم نفس فرويد اكثر منه حل لمشكله وقع فيها ف أواخر ايامه
ياريت اللي استمتعوا بحوار مع صديقي الملحد يقروا الكتاب ده و يشوفوا ازاي تجيب اتنين واثقين من مادتهم و مع كده ترجح كفه ع كفه .
Profile Image for Melisa Esra✨.
119 reviews10 followers
June 20, 2019
Pe Freud voiam de mult să îl citesc. Chiar dacă am început cu autobiografia, sunt mulțumită până acum :).
Cartea nu prezintă doar istoria lui Freud ca persoană, ci și istoria Psihanalizei. Rivalii, aliații/aliații falși ;). Știam că psihanaliza a fost respinsă la început, dar nu știam că a fost chiar atât de tare urâtă de masele generale.
A fost o lectură plăcută, amuzantă prin unele părți, o recomand oricui este interesat de Freud! :).
Profile Image for Adel.
61 reviews
Read
March 5, 2016
Merită citită. Este un inside al muncii lui Freud și al interacțiunii lui cu colegii de breaslă (foarte pe scurt).
Profile Image for Costin Cocioabă.
86 reviews45 followers
October 23, 2021
Recenzia completă aici:


Ediția a fost publicată anul acesta (2021) de către Editura Herald, are 208 pagini și este împărțită în / conține cumva două cărți, «Viața mea și psihanaliza» (6 capitole + bibliografie) și «Despre istoria mișcării psihanalitice» (3 capitole și o postfață), părți în care Freud vorbește despre medicina anilor 1900, implicarea lui, dar și ramurile care s-au desprins de la teoriile lui.
Displaying 1 - 14 of 14 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.