Å·±¦ÓéÀÖ

Ela's Reviews > Importanţa prieteniei

Importanţa prieteniei by Alan Loy McGinnis
Rate this book
Clear rating

by
25266949
's review

really liked it

CAP. 1 - RASPLATA GENEROASA A PRIETENIEI
--> "Cei care nu au prieteni au de obicei o capacitate redusa de a se bucura de orice tip de dragoste. "
--> "...am convenit la sf. orei ca atat timp cat avea o confidenta, nu avea nevoie de un psihoterapet."
-->"Desi nu-mi voi intelege niciodata complet pacientii, scopul meu este sa stau langa ei atunci cand se analizeaza pe ei insisi. Impreuna studiem compozitita si urmarim miscarile unei personalitati, cautand sa o intelegem."
--> "Ben, esti imposibil. Esti intolerant fata de toti cei care te contrazic.Parerile tale au devenit atat de categorice, incat nimanui nu-i pasa de ele. Prietenii tai se simt mai bine cand nu esti prin preajma." Unul din cele mai frumoase lucruri pe care le stim despre Franklin este felul in care a acceptat acest repros aspru. A fost destul deintelept pentru a-si da seama ca se indrepta spre esec si dezastru social si, conformadu-se legilor prieteniei, s-a schimbat complet.

CAP. 2 - DE CE UNORA NU LE LIPSESC NICIODATA PRIETENII-Faceti din relatiile d-voastra interumane o prioritate de varf
--> "Urmarindu-i pe cei ce sunt iubiti profund, am observat ca dupa parerea lor oamenii reprezinta sursa fundamentala de fericire. Cei apropiati sunt foarte importanti pentru ei si, oricat de incarcat le-ar fi programul, si-au elaborat un stil de viata si un mod de a-si imparti timpul care sa le permita sa aiba mai multe relatii interumane profunde.
Pe de alta parte, stand de vorba cu persoane singuratice am descoperit adesea ca, desi se lamenteaza din cauza lipsei unor persoane apropiate, pun de fapt putin accent pe cultivarea prietenilor."
--> "Tennyson declara: Mai bine sa iubesti si sa pierzi decat sa nu fi iubit deloc."
-->"Cu moartea fiecarui prieten iubit...moare o parte din mine...dar contributia pe care si-au adus-o la starea mea de fericire, putere si intelegere ramane sa ma sustina intr-o lume schimbata."
-->"O prietenie adanca trebuie cultivata de-a lungul anilor - seri petrecute in fata caminului, plimbari lungi impreuna si mult timp pentru disctutii."
-->"Adevarata fericire", spunea Ben Jonson, "consta nu in multitudinea prietenilor, ci in valoarea si alegerea lor." (...)Este mai important sa fiti apropiat de un numar limitat de persoane decat sa fiti atat de popular incat sa primiti patru sute de felicitari de Craciun in fiecare an.
--> "Daca vrei neaparat sa fii nenorocit", spunea George Bernard Shaw, "fa-ti timp sa te intrebi daca esti sau nu fericit." De obicei, nu descoperim fericirea atunci cand o cautam. De cele mai multe ori este un produs auxiliar, care ne vine atunci cand suntem preocupati sa ne daruim altuia."
-->"De ce ne legam atat de rar de cineva la un nivel atat de profund? De ce prietenia este atat de putin intalnita? Dintr-un motiv simplu: Nu ne dedicam suficient acesteia. Daca relatiile interumane sunt cel mai de pret bun pe care-l putem detine pe aceasta lume, ar fi de asteptat ca oricine si oriunde sa dea prieteniei cea mai inalta prioritate. Dar pentru multi, ea nu figureazanici macar pe lista obiectvelor. Acestia isi inchipuie ca dragostea va aparea "din senin"
Putine lucruri valoroase vin in viata "din senin". Cand apar, este din cauza ca le recunoastem importanta si ne dedicam lor. Poti avea aproape orice iti doresti daca iti doresti suficient de tare. Daca vrei destul de tare sa faci un milion de dolari, probabil ca poti sa-l faci. Daca doresti suficient de mult sa duci la bun sf. maratonul de la Boston, probabil ca poti s-o faci. Iar daca vrei dragoste, poti s-o ai. Este doar o chestiune de prioritati.Relatiile semnificative apar in viata acelora care le gasesc suficient de importante pentru a le cultiva."

CAP. 3 - ARTA AUTODEZVALUIRII - Cultivati transparenta
--> "Cei care au prietenii adevarate si de lunga durata pot fi introvertiti, extrovertiti, tineri, batrani, mediocri, inteligenti, terni sau frumosi; dar singura insusire pe care o au mereu in comun este faptul ca sunt deschisi. Au o anumita transparenta, lasandu-i pe ceilati sa vada ce este in inima lor.(...) Nu spun ca o asemenea deschidere iti va castiga o popularitate universala(...) dar daca esti gata sa fii deschis vor exista oameni care nu vor pregeta sa te iubeasca."
--> "Sinceritatea favorizeaza prietenia. Ne plac oamenii care isi deschid sufletul in fata noastra."
-->"Oscilam intre impulsul de a ne dezvalui si impulsul de a ne proteja, tainuind ceea ce se petrece inauntrul nostru. Tanjim sa fim cunoscuti, dar dorim sa ramanem ascunsi (...) Un motiv serios pentru care ne ascundem in spatele mastilor este teama de respingere. Daca, dupa ce-ti deschizi sufletul, pritenul te paraseste, efectul poate fi devastator.(...)Totusi am descoperit ca autodezvaluirea are efectul opus. cadn o persoana isi scoate masca, ceilalti aunt atrasi de ea."
--> "Bruce Larson ne recomanda sa acem cel putin o persoana careia sa ii putem spune totul. (...)ma pot dezvalui total in prezenta lui Mark. Ma accepta in orice toane as fi, si eu fac la fel cu el. Nu imi aproba intotdeauna comportamentul sau gandurile, dar stiu ca, oricat de mult ar diferi parerile noastre, nu va incerca sa ma cenzureze. Oricat am fi de suparati uneori unul pe celalalt, furia nu va clatina niciodata legatura dintre noi. Ce mangaiere, ce consolare indescriptibila este sa te simti in siguranta alaturi de cineva; sa nu fii nevoit nici sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele, ci sa le reversi , asa cum sunt, grau si pleava laun loc, stiind ca o mana credincioasa le va lua si le va cerne, pastrand ce merita pastrat si indepartand apoi, cu suflul bunatatii, restul."
--> "Daca indraznita sa luati initiativa deschiderii, sunt mai multe sanse ca si cealalta persoana sa va destainuiasca secretele sale."
--> "Deschiderea atrage deschidere!"
--> "Nimanui nu-i place cu adevarat sa poarte masca. A fi cunoscut si acceptat de Dumnezeu este o experienta eliberatoare si tamaduitoare si este cel mai bun model din toate pentru relatiile noastre interumane."

Dezmintiri legate de transparenta si sinceritate totala:
1. Nu recomand un spirit de contradictie. Unii care incearca sa fie "complet sinceri", isi dau cu parerea pe orice tema ai aduce in discutie. Daca avansati o idee care nu se potriveste cu a lor, "deschiderea", ii face sa te contrazica pe loc.
2. Nu va indemn cu siguranta sa "dati totul la iveala". Majoritatea fugim de cei care-si povestesc intreaga viata, cu amanunte intime, in prima ora dupa ce am facut cunostinta. nu este rezonabil sa ne deschidem sufletul in fata oricui, ba chiar in fata nimanui, la prima vedere. Avem cu totii dreptul la tacere si trebuie sa hotaram cat de mult din noi putem arata la un moment dat.
3. Este bine sa fim precauti in dezvaluirea sentimentelor si faptelor care pot face rau altora sau jigni pe ascultator.

CAP. 4 - CUM SA COMUNICAM CU CALDURA - Nu va sfiiti sa vb despre iubirea d-voastra.
--> "Nimic nu starneste mai mult un barbat decat cunoasterea faptului ca o femeie il simpatizeaza."
--> "Dragostea ramane nerasplatita doar din cauza ca este nedeclarata."

--> "(...) daca o femeie are reputatia ca este greu de cucerit, dar dintr-un motiv oarecare este usor de cucerit pentru subiect, ea este extrem de atragatoare. O asemenenea femeie este dinamita pentru barbat, deoarece prezinta atractia femeii selective, dar atunci cand intalneste un barbat care-i place, nu se sfieste sa-i declare sentimentele."

--> "Procesul de apropiere de o alta persoana urmeaza o regula in trei etape: prima, manifestati-va intentia; a doua, observati reactia; a treia, inaintati, opriti-va sau dati inapoi, in functie de semnalele pe care le primiti."

CAP.5 - DRAGOSTEA DE ZI CU ZI - Invatati gesturile iubirii
--> "Micile atentii conteaza. Conteaza mult."
"Radacinile iubirii cele mai profunde mor in inima daca nu sunt ingrijite cu tandrete" - von Herder
"Nu ca dragostea s-a dus imi otraveste zilele/Ci faptul ca a disparut din gesturile marunte." scria Edna St. Vincent Millay
Minusculul act de gentilete are o mare putere deoarece demonstreaza ca nu consideri dragostea celuilalt de la sine inteleasa. Ti-ai facut timp sa te gandesti la ce anume i-ar putea aduce un moment de fericire."
-->"Ritualul este un ingredient important universal al bunelor relatii. Daca stam sa ne gandim la aceastea, sotii si sotiile isi cimenteaza iubirea cu multe ceremeonii: se saruta de noapte buna, isi sarbatoresc aniversarile, isi ofera bijuterii, isi telefoneaza cand sunt departe, isi aduc unul altuia micul dejun la pat, fac o plimbare impreuna seara. Cel care doreste sa-si adanceasca prietenia ca cauta ritualuri similare (...) aveti toate sansele sa adanciti o prietenie luand masa impreuna."
--> "Diviziunea stupida a muncii conform rolurilor o lasa adeseori pe sotie in casa, la spalatul vaselor, in timp ce sotul iese sa spele masina. De ce nu ar face impreuna ambele treburi si s-ar bucura astfel in acest timp de compania celuilalt?"
--> "Unele fapte bune sunt asemenea undelor care se propaga cu mult dincolo de punctul original de contact."
-->"Un om este mare dupa cum ii trateaza pe cei neinsemnati si daca cineva poate deprinde obiceiul de a cauta gesturi care cladesc bunavointa, amabilitatea poate deveni a doua natura."

CAP. 6 - NEGLIJATI ACEST ASPECT SI O SA VA PUNETI PRIETENII PE FUGA - Creati spatiu in relatiile d-voastra.

--> "La baza dragostei, a scris un intelept necunoscut, sta un secret simplu: Indragostitul o lasa pe persoana iubita sa fie libera. - Cei care au prietenii reusite lasa spatiu celor iubiti. In loc sa isi domine prietenii, incearca sa-i ajute sa se dezvlote, sa creasca si sa devina liberi"
-->"Exista doua teme recurente. Una este dorinta de a avea o legatura. Cealalta este dorinta de libertate. Cele mai bune prietenii si ele mai bune casnicii fac loc ambelor impulsuri.Cu totii avem nevoie sa respiram."

Sunteti tipul manipulativ?
1. Manipulatorul "Preiau comanda" - este persoana care tb sa fie mai desteapta si mai puternica decat tine, pentru a fi fericita cu tine.(...) Cele mai bune prietenii nu necesita prezenta cuiva la carma. Exista, mai degraba, o reciprocitate in care fiecare partener este liber sa fie slab uneori, fara sa se teama ca celalalt va "prelua comanda". (...) Daca sunteti sigur pe d-voastra, nu sunteti niciodata nevoit sa incercati sa va controlati sau stapaniti prietenii.
2. Manipulatorul "Bietul de mine" - e exact opusul genului "preiau ccomanda", manipulandprin afisarea slabiciunii. O asemenea dependenta excesiva va produce pana la urma reactia inversa. Cineva spunea: "De fapt avem o multime de interese comune si imi dau seama ca linda este singura, dar are stilul de a se agata de tine. Si vorbeste despre necazurile ei trei ore-n sir. Nu pot sa suport asa ceva. Ma feresc de ea ca de ciuma."
3. Manipulatorul "Am nevoie sa fiu necesar" - suna telefonul uneia dintre fice care are probleme. Motorul se porneste atunci si adrenalina ii inunda tot corpul. Se simte necesara! Da fugala casa ficei, preia comanda si totul e din nou ca pe vremuri. E o sit. periculoasa, pt ca, daca simte intr-o asemenea masura nevoia de a fi necesara ficelor sale, are probabil tendinta de a le cultiva o dependenta bolnavicoasa si de a le trata drept copii.

--> In loc sa ne faca dependenti, mutilandu-ne, o relatie puternica ne poate elibera. Exista casnicii intre oameni talentati si agresivi care se sustin reciproc si nu-si pun problema care dintre ei dein puterea.
-->"Prieteniile pot fi mai degraba eliberatoare decat inhibatoare daca cei doi pot stabili de la inceput anumite reguli pt libertate.
1. Fiti prudent cu critica! (...) Daca va vine foarte greu sa va criticati prietenii, sunteti in siguranta cand o faceti. Dar daca simtiti cea mai mica placere, este timpul sa va muscati limba."
� flag

Sign into Å·±¦ÓéÀÖ to see if any of your friends have read ImportanÅ£a prieteniei.
Sign In »

Reading Progress

December 27, 2017 – Started Reading
January 4, 2018 – Shelved
January 4, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.