ŷ

Mohammad Ranjbari's Reviews > انسان طاغی

انسان طاغی by Albert Camus
Rate this book
Clear rating

by
68342407
's review

it was amazing
bookshelves: history, philosophy, sociology-politic

انسان طاغی حکایت انسانی ست از بدو تاریخ، که از دوران هلنیستی و جهان یونانی و رومی گذر کرده و سنت کلاسیک را تا رنسانس و انقلاب کبیر فرانسه پیش برده است. با ورود به جهان مدرن بسیاری از سنت های او توسط آلبر کامو نقد و بررسی می شود. انسانی که راهی جز طغیان در پیش روی خود نمی بیند، زیرا جهان را هرگونه تنظیم کند، باز عصیان و مخالفت در کمین اوست. زیبایی و طبیعت توسط تمدن ها تهدید می شوند. سوسیالیسم و جامعۀ مدنی به اسم برقراری آزادی، آزادی را از هر کسی سلب می کند، مارکسیسم و جنبش کارگری، نتیجه ای جز تولد هزاران توده با نقشۀ راهی کاملاً نامعلوم ندارد. بدین ترتیب انسان فلسفی تر می اندیشد. آلبر کامو به مفهوم قدرت، تنهایی، مرگ، زندگی و جهان، تحلیلی فسلفی تزریق کرده و اثبات می کند حتی فلسفه نیز خیانتی بزرگ، در این قرن است!

ما در عصر جنایت های کامل و با نیت های قبلی به سر می بریم. جنایتکاران این عصر دیگر آن کودکان بی پناهی نیستند که عشق را بهانه می کردند. برعکس افراد بالغ اند و بهانۀ کاملی هم دارند: فلسفه. و فلسفه می تواند به هر منظوری به کار بسته شود، حتی برای تبدیل آدمکشان به قاضیان.
ص 7
در عصر مدرن، بنیان های اخلاقی هم غیر قابل اعتماد و هم رادیکال می شود. نمی توان نه متکی به اصل اخلاقی شد و نه بدان استناد کرد. زیرا مردم در عین مظلومیت و فقر آرزوی تجربه کردن دیکتاتوری و ظالم بودن را دارند.
اگر حق بی شرافت بودن به مردم عرضه شود، می توان اطمینان داشت که بر سر دست خواهندش برد!
ص 80

با بررسی های جامعه شناختی، کامو وارد مهمترین جنبۀ طغیان می شود: طغیان در هنر. هنر فعالیتی که در سرشت خود هم انکار می کند و هم می ستاید. برای آفرینش هنری، هنرمند باید هم واقعیت را رد کند و هم آن را بستاید. هنر با واقعیت به مناقشه بر می خیزد، اما خود را از آن پنهان نمی کند.
واقع گرایی، نبوغ و زیبایی از دیگر مولفه های مورد بررسی قرار گرفته در این کتاب است. آخرین گفتارهای کامو بطرز عجیب و غیرمستقیم، خواهشی از سرشت انسان امروزی ست تا از دیکتاتوری و جزم گرایی دوری کند.

حق با افلاطون است، نه موسی و نیچه: گفتگو در سطح انسانی بهای کمتری می برد تا انجیلی که از سوی رژیم های توتالیتر در هیأت تک گویی آمرانه از فراز قلۀ کوهی تنها، بر انسان فرو خوانده می شود. در زندگی واقعی هم، به مانند صحنۀ تئاتر، تک گویی مقدمۀ مرگ است.
ص 307

1397/06/31
57 likes · flag

Sign into ŷ to see if any of your friends have read انسان طاغی.
Sign In »

Reading Progress

September 19, 2018 – Started Reading
September 19, 2018 – Shelved
September 19, 2018 –
page 41
13.14% "چند وقتی بود برنامه ریزی کرده بودم برای خرید این کتاب از شهر کتاب
تا اینکه هفته ی پیش خریدم. دلیل تمایل شدیدم به این کتاب، شرایط وخیم اقتصادی این روزهاست که بر فرهنگ و اخلاق و در کل انسانیت تاثیر گذاشته، نیازمند طغیانی بودم که با خوانش، در باطن خودم، مرتکبش شوم، آلبر کامو در زیباترین حالت ممکن طغیان را به نمایش گذاشته، در همین صفحات اول کتاب محسور و میخکوب شدم."
September 20, 2018 –
page 123
39.42% "سراسر امروزم رو با این کتاب سر کردم. وسوسۀ رسیدن به صفحۀ بعدی اشتیاقی برای بیشتر خواندن این کتاب شد.
مترجم را تازه انگار کشف کردم. بسیار متبحر و مسلط معادلهای زیبا مناسب را در متن گنجانده. سوای هر نوع تاثیر، به جهان بینی آلبر کامو غبطه می خورم. کسی که باید سرمشق نویسندگان جهان باشد. او قبل از نویسنده شدن، یک حکیم و عالم و سیاستمدار، یک آنارشیست، یک مخالف و یک منتقد بی طرف و حقیقت بین هست
لذذذذت می برم از این کتاب"
September 21, 2018 –
page 236
75.64% "آلبر کامو با تسلط کامل و خیره کننده ای به مسائل بشر پرداخته است. در اواسط کتاب بحثی شبیه مباحث داروینی برای شناخت ماهیت انسان، ذهن، کارکرد و قدرت وی مطرح می کند و سپس به حوزۀ سیاست وارد می شود. مسائل قبل از جنگ جهانی اول به ویژه در فرانسه، روسیه و اروپا و سپس مسائل بین دو جنگ جهانی و بررسی موشکافانه مارکسیسم و رویکردهای سوسیالیستی برای ترسیم نمایی درست از ساختار جامعه و مهم تر از همه آسیب شناسی نشریه مارکسیستی"
September 22, 2018 – Shelved as: history
September 22, 2018 – Shelved as: philosophy
September 22, 2018 – Shelved as: sociology-politic
September 22, 2018 – Finished Reading

No comments have been added yet.