What do you think?
Rate this book
304 pages, Paperback
First published August 1, 2012
ÇOK İLGİNÇ BİR DENEY DAHA! 👏👏👏👏
Bilişsel Terapi’de, edinilen bilgilerin sürekli olarak yorumlandığına, bu yorumlama işlemi sırasında da hatalara, yanlış inançlara ve olumsuz duygulara yol açıldığına inanılır. Tanımlanmış on ayrı yanlış düşünme kalıbı vardır ve bunlar bilişsel çarpıklıklar olarak adlandırılır. Davranışı değiştirebilmek için önce düşünce sisteminin değişmesi gerekir ki bu da ancak var olan bilişsel çarpıklıkların düzeltilmesi yoluyla olabilir.
Aşırı genellemeler yapmak: Tekil bir duruma bakarak genellemeye gitmek
Olumlu seçeneğin elenmesi: Olumlu durumları yok saymak
Ya hep ya da hiç düşüncesi: Mutlak değerler üzerinden düşünmek (ortada bir buluşma noktasının olabileceğini düşünmek)
Duygusal nedenleme: Bireyin durumu değerlendirirken gerçeklere objektif bakmak yerine, düşüncelerin duygular tarafından şekillendirilmesine izin vermek.
Anlamadan yargıya varma: Destekleyen bir kanıt olmamasına rağmen en kötü sonucu beklemek.
Aşırı abartma ya da aşırı küçültme: Olumlu olayların küçültülmesi, olumsuz olayların büyütülmesi.
Zihinsel süzgeç: Olumlu olayları görmezden gelip zihinsel olarak kötü olayları çekip çıkarma ve onlar üzerine yoğunlaşma
Olmalı-olmamalı ifadeleri: Bireylerin nasıl olduğuna bakmak yerine nasıl olması gerektiğine bakmak.
şşپ: Kendi kontrolü dışında olan şeyler için kendisini suçlama.
Damgalama ve yanlış damgalama: Kişinin kendisine ve başkalarına acımasızca ve yanlış yakıştırmalarda bulunması.
Olumsuz davranışların değişebilmesi için, bunlara sebep olan düşüncelerin değişmesi gerekir. Buradaki terapilerdeki yaklaşımlarla, bireyler negatif düşünme kalıplarını anlamayı ve onları alt etmeyi öğrenir ve negatif davranışlarla savaşma yetilerini geliştirirler. (240-1)
1. Alarm Reaksiyon: Bu ilk aşamada Cannon’un dövüş ya da kaç prensibi devreye girer kişiye durumla ilk anda baş edebileceği enerjiyi sağlamak üzere hormonlar salgılanır. Ortaya çıkan bu enerji eğer fiziksel bir aktivite ile kullanılmazsa, vücutta tahrip edici etkilere neden olabilir. Örneğin fazla miktardaki kortizol hormon, kas dokusuna ve hücrelere zarar verir, bu zararlar, mide ülserine, yüksek kan şekerine ve felce bile neden olabilir. Fazla miktardaki adrenalin, beyin ve kalp damarlarına hasar verebilir ve bu da kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olur.
2. Adaptasyon: Vücudun dış uyarana karşı dengeyi yeniden kurmaya başladığı, onarım ve yenilenmeyi sağlamaya çalıştığı aşamadır. Direnç olarak bilinen bu süreç alarm aşamasından hemen sonra ortaya çıkar ve stres yaratan durum ortadan kalkana kadar devam eder. Stresli durum devam ettiği sürece vücut uyarılma durumunda kalır.
Bu sürecin çok sık tekrarlanmaya başlaması bireyin onarım için az zaman bulması nedeniyle sorunlar yaşamasına neden olur. Bu durumda birey sonraki aşamaya atlayacaktır.
3.üԳ: Organizmanın hem fiziksel hem de fizyolojik olarak stresörle savaşmak için ihtiyacı olan enerjisini tükettiği durumda ortaya çıkan aşamadır. Bu özellikle kronik stres durumunda görülür; zira kısa süreli stres durumlarında bireyin tüm enerjisini tüketmez. Enerjinin kaybıyla birlikte ise bireyin strese direnmesi mümkün olmaz.
Kronik stresin vücut ve zihin üzerindeki etkileri oldukça çarpıcıdır. Organ ve dokulardaki sinir hücreleri zarar görülebilir, bellek ve düşünme bozulabilir ve kişinin anksiyete ve depresyona yatkınlığı artabilir. (319-320)
While she may have begun her career under her father’s shadow, Anna Freud proved that she too was an incredibly valuable asset to the world of psychology. Her contributions to her father’s work on defense mechanisms and, most importantly, the creation of child psychoanalysis remain extremely important and influential, and a a great deal of what we understand about child psychology comes from her work.
On March 13th, 1964, at 3:20 A.M., twenty-eight-year-old Catherine “Kitty� Genovese was coming home from work and was approached by a man in her apartment entrance. The man attacked and stabbed Genovese. Genovese repeatedly called for help, but not a single one of the close to forty eyewitnesses who had heard her cries for help and watched the events unfold called the police. Instead, they all believed that someone else was doing it. It wasn’t until 3:50 A.M. that the police were finally contacted.
The Stanford Prison Experiment is one of the most important and controversial psychological experiments to ever have been conducted. Under the current Ethics Code of the American Psychological Association, the experiment could not be replicated because it does not meet many of today’s ethical standards. However, Zimbardo successfully showed how behavior could be influenced by the situation a person is in, and there are numerous real-world examples that prove Zimbardo’s work, including the abuse of prisoners at Abu Ghraib in Iraq.
Personality theorists today believe that there were too many personality traits in Cattell’s theory, and not enough personality traits in Eysenck’s theory. Instead, many believe a theory known as the “Big Five.� This model claims that the basis of personality comes from the interaction of five main traits.
While hypnosis is often portrayed negatively in the media, it has actually been clinically proven to provide not only therapeutic benefits, but medical benefits as well.
3. Dissociative identity disorder: At one time referred to as multiple personality disorder, this is the most well-known example of a dissociative disorder. In dissociative identity disorder, an individual has many distinct personalities and identities, rather than just the one. At the very least, two of the individual’s personalities must show up repeatedly and take control of the individual’s behavior to qualify as having dissociative identity disorder. Fifty percent of all people suffering from this disorder have less than eleven identities, though there are cases where an individual has as many as 100 identities.
The dissociative personalities all have their own unique identity, self- image, history, and name. When a person becomes one of these other identities—known as alters—the individual experiences long gaps in his or her memory. It can take seconds for an individual to shift to one of his or her alters, and these alters can have different ages, nationalities, genders, sexual preferences, and even different body languages and postures than the individual. The appearance and departure of the personalities are commonly triggered by a stressful event.
People who suffer from dissociative identity disorder will often have other disorders, such as borderline personality disorder, depression, eating disorders, and substance abuse. This combination can frequently result in violence, self-mutilation, and suicidal tendencies.
EVALUATION OF THE ROSENHAN EXPERIMENT
While Rosenhan’s experiment showed the limitations of classifying patients and revealed the awful conditions of mental hospitals at that time, because his study was based entirely on lying to the hospital staff, it is considered unethical. Rosenhan’s work did, however, change the philosophy that many institutions took when it came to how to approach mental care.
At the time of Rosenhan’s study, the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders that was being used for diagnosing was DSM-II. In the 1980s, DSM-III was introduced with the purpose of addressing problems of unclear criteria and unreliability. Many have argued that with DSM-III, Rosenhan would not have the same results. The current model being used today is DSM-IV.