O lume ciudată, cu un singur continent brăzdat de cutremure și vulcani a căror activitatea a și dus de-a lungul timpului la apariția4 stele meritate.
O lume ciudată, cu un singur continent brăzdat de cutremure și vulcani a căror activitatea a și dus de-a lungul timpului la apariția celui de-al cincilea anotimp - ani lungi de iarnă ce au șters de pe fața pământului civilizații majore. Suntem într-un soi de Renaștere (armele de foc nu prea sunt cunoscute, însă analizele de sânge da), dar și Ev Mediu (dacă ne gândim la structura socială). În această lume se nasc orogenii - ființe umane capabile să manipuleze materia și să provoace cutremure, să mute munți, inevitabil să ucidă alte ființe etc. Ei sunt alungați sau uciși de oamenii normali și uneori adunați într-un mic centru de învațare, amplasat în capitala imperiului, acolo unde sunt organizați ca un ordin al inchiziției sub autoritatea unor Gardieni, orogeni născuți cu un handicap, suficient de puternici însă încât să anuleze puterea celor născuți normal.
Intriga urmează trei fire narative - trei femei care sunt născute orogen și sunt nevoite să supraviețuiască acestei lumi. Multă magie științifică, o rasă ciudată - alta decât cea a orogenilor, intrigi politice și o schemă narativă inteligentă care unește firele narative înspre final pentru a deschide povestea spre un nou volum.
Personaje bine construite, deși destul de puține, o lume interesantă și conflicte inteligente. Recomand.
Despre Hugo nu știu ce să spun. Nu am citit încă Seveneves, singurul roman care poate îl putea câștiga în acel an în defavoarea romanului de față. Așa că voi reveni cu impresii după....more
Cam tot ce am citit de la Clarke mi-a plăcut. Și cartea asta nu e o excepție, în ciuda naivității politice a spațiului solar (suntem totuși în anii 70Cam tot ce am citit de la Clarke mi-a plăcut. Și cartea asta nu e o excepție, în ciuda naivității politice a spațiului solar (suntem totuși în anii 70, iată de ce seria Expanse e genială) sau a unor remarci sexiste cel puțin dubioase: vezi sânii femeilor care saltă în zonele cu gravitație scăzută și îi fac pe bărbați să greșească :))))
Însă Rama e descrisă foarte mișto, și minimalismul poveștii îmi place mult. Lasă loc interpretărilor, e misterios și cumva străin de umanitate, chiar dacă umanitatea e clișeistică și destul de slab portretizată. Pentru nava Rama și pentru viețuitorii ei 5 stele. Pentru restul, ei bine......more
Contextul interesant: avem o lume tribală de pe Pământ în care tradițiile dictează totul, iar lipsa apei face ca amestecul de uleiuri cu păm2-3 stele.
Contextul interesant: avem o lume tribală de pe Pământ în care tradițiile dictează totul, iar lipsa apei face ca amestecul de uleiuri cu pământ să dea o altă culoare și un parfum distinct membrilor tribului. Binti e admisă la una dintre cele mai prestigioase universități din galaxie și fuge de acasă și de pe Pământ, în ciuda interdicției familiei. De altfel, e primul membru al tribului care părăsește lumea natală.
Nava ei e atacată de o specie extraterestră (un soi de oameni-meduze) care ucide pe toată lumea exceptând pilotul navei și, evident, exceptând-o pe puștoaica noastră. Până aici proza nu sună deloc rău. De aici încolo însă totul ia o direcție greșită din punctul meu de vedere și rezolvarea simplă a unui conflict între rase pare cam trasă de păr.
Ce-i drept, sunt doar 90 de pagini și povestea are ceva young adult în ea. Însă ca și în romanul lui Lavie Tidhar (Central Station), lumea creată e ingenioasă și fascinantă lexical, dar dincolo de înveliș, narațiunea e slăbuță. Nu e suficient să scrii un sf arab/african sau evreiesc. Îți trebuie și poveste și personaje pentru a popula lumile acestea. ...more
La vremea la care a fost scrisă, cartea probabil că era revoluționară. Acum, pare ușor naivă și sentimentală. Însă scrisă cursiv, cu un personaj EnochLa vremea la care a fost scrisă, cartea probabil că era revoluționară. Acum, pare ușor naivă și sentimentală. Însă scrisă cursiv, cu un personaj Enoch Wallace memorabil și cu o idee bună. Civilizațiile extraterestre folosesc un soi de porți locale pentru a asigura saltul în spațiu în interiorul galaxiei. Aceste porți sau gări recodifică materia pentru a o transmite mai departe. Una dintre stații e localizată pe Pământ și lăsată în grija lui Enoch Wallace care primește în schimbul serviciului permanent, secret, șansa de a nu îmbătrâni sau muri decât peste foarte mult timp. Vecinii curioși, CIA-ul și o intrigă galactică dau ceva tensiune romanului. Nu foarte multă.
Destul de mișto rasele, obiceiurile și descrierea și camuflarea stației. Previzibilă frica de războiul nuclear și tensiunea războiului rece. ...more
3,5 stele. M-am tot gândit la câte stele să dau romanului, probabil și pentru că toată lumea îl laudă și-l recomandă. Așa că o să explic cele 3 stele j3,5 stele. M-am tot gândit la câte stele să dau romanului, probabil și pentru că toată lumea îl laudă și-l recomandă. Așa că o să explic cele 3 stele jumate.
Prima parte a romanului e foarte bună, de altfel, Liu Cixin cosntruiește bine planurile narative, amestecă un prezent al poveștii cu trecutul din perioada Revoluției Culturale din China, apoi anii în care o mână de cercetători și militari sunt practic blocați într-o misiune la unul din marile și secretele observatoare astronomice ale țării. Misiunea observatorului? De a spiona, interfera cu sateliții țărilor inamice, dar mai ales de a asculta universul ptr a depista inteligență extraterestră. Până aici totul e în regulă. 4-5 stele din punctul meu de vedere.
Urmează prezentul poveștii, un soi de intrigă thriller care pe final devine destul de plictisitoare și hollywoodiană - james bond în spațiu. Nu dau detalii, spun doar că recuperarea trecutului care explică multe dintre faptele actuale și oferă un cv personajelor se amestecă cu acest război misterios din prezent și cu valul de crime/sinucideri ale unor cercetători celebri. Peste cele 2 fire narative, intervine un al treilea - un joc virtual extrem de dificil care caută prin cei implicați să rezolve celebra problemă matematică a celor 3 corpuri. Interesant, un mare plus pentur explicațiile științifice care te ghidează măcar, dacă nu le înțelegi până la capăt și cred că nimeni nu le înțelege dacă nu vine dintr-un domeniu universitar similar. Romanul scade undeva la 4 stele.
Partea a treia și, inevitabil, introducerea în scenă a alterității extraterestre m-a scos din minți. Și de aici 3,5. Pe lângă niște detalii care mi se par ff slabe: deshidratarea și rularea corpurilor ca niște covoare, alternanța de civilizații fără să se păstreze nimic după ele, sau se păstrează dar sunt secrete, avansul tehnologic imens, dar totuși forma de guvermământ similară unui ev mediu, apar și câteva probleme în intrigă, suficient însă cât să rezolve marea problemă de final. Ca să nu dau detalii pentru cei care nu au citit, mi se pare foarte convenabil că cei doi sophoni pot spiona și influența tot, dar nu îi anunță pe locuitorii vasului Ziua Judecății de Apoi de ceea ce urmează să se întâmple. Foarte, foarte convenabil.
În fine, un hard SF consistent, bine scris, argumentat politic și științific, însă care are probeleme tocmai în partea de imaginare a vieții extraterestre. Sunt extrem de curios cum e continuarea, mai ales că intrăm în zona de 3,5 stele a intrigii :)...more
Recitită zilele astea, de data aceasta în română. Eram curios să văd dacă merită recitită și dacă justifică nebunia premiilor. Răspunsul e 50-50. E unRecitită zilele astea, de data aceasta în română. Eram curios să văd dacă merită recitită și dacă justifică nebunia premiilor. Răspunsul e 50-50. E un roman bun, cu multe idei geniale, scris pe urmele lui Iain M. Banks. Însă nu chiar atât de bun cât să marcheze definitiv istoria sf-ului. Trebuie să verific 2013-le, poate a fost sărăcăcios în romane bune.
Breq, un soldat care moștenește mintea parțială a unei nave - Răzbunarea lui Toren, își caută propria răzbunare după ce nava și echipajul ei au fost nimiciți. Ne aflăm în timpul imperiului rachaian, un imperiu care se află în continuă expansiune și care se bazează pe navele sale de desant pentru a anexa noi planete. Navele, inteligențe bătrâne de mii de ani, controlează mințile trupelor obișnuite - ancilarii. În fond, prizonieri de război, deveniți un soi de zombi pe care mintea unei nave îi controlează în totalitate. Amaander Mianaai e conducătorul imperiului de 2000 de ani, lider temut, puternic, împărțit el însuși în mii de trupuri simultan.
Însă o parte din mintea lui divizată în mii de trupuri decide să se despartă de cealaltă jumătate, eliminând toate deciziile și trupele loiale. Un război intern care devine un potențial război civil și în care Bret este prins, inevitabil.
Să mai spun că există imperii concurente, rase străine puternice care își doresc înfrângerea rachaienilor, că nu mai avem gen și cam toate personajele sunt văzute la feminin de mintea Rpzbunarea lui Toren și că trebuie citit măcar jumătate de roman pentru a înțelege de ce totul se mișcă încet și neclar.
Ann Leckie face o treabă foarte bună și fără îndoială traducerea asta e pe placul cititorilor de space opera. La concurență, probabil, cu cea din Reynolds de la Nemira....more
Îi dau 4 pentru toate povestirile, deși 2 dintre cele mai bune din volum - cântec pentru lya și comandă prioritară le-am citit deja în Zburătorii nopțÎi dau 4 pentru toate povestirile, deși 2 dintre cele mai bune din volum - cântec pentru lya și comandă prioritară le-am citit deja în Zburătorii nopții. Însă, în original, în acest prim volum au apărut și aici ar trebui notate.
Mai merită menționate Negre, negre erau tunelurile - povestire bine dozată și cu un final superb despre întâlnirea dintre 2 specii de oameni pe care îi desparte distanță și adaptarea evolutivă la mediu, o întâlnire nefericită, însă bine descrisă și Ieșirea spre San Breta, o povestire sf scrisă parcă de Cortázar despre călătoria în timp și un accident ce sfidează regulile jocului.
În rest, povestiri destul de simple, previzibile oarecum și cu subiecte care nu m-au prins foarte mult.
O nuvelă fantasy de bună calitate, cum găsești mai greu în ultima vreme. Impresia bună pe care o aveam o mențin și acum, la recitire. Recomand pentru O nuvelă fantasy de bună calitate, cum găsești mai greu în ultima vreme. Impresia bună pe care o aveam o mențin și acum, la recitire. Recomand pentru cineva care dorește să citească un fantasy inteligent, dar nu complicat și nu de mari dimensiuni.